Aktualności

Informacja dotycząca Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym: grudzień 2016 r.


Ustka, dnia 19.12.2016 r.


altaltalt


Kluczem do prowadzenia oszczędnej kuchni jest przede wszystkim sprawna organizacja i umiejętne gospodarowanie żywnością. Aby się tego nauczyć należy przestrzegać kilku prostych zasad, które poznali uczestnicy programu w trakcie warsztatów. Które odbyły się 16.12.2016r. w Sali konferencyjnej Urzędu Gminy w Ustce.


1. Planuj i bądź elastyczny!

Warto mieć swój schemat działania, jednak nie zawsze należy kurczowo się go trzymać. Staraj się planować posiłki z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem – umożliwi Ci to zakupienie tylko potrzebnych. Jeżeli jednak okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłeś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałeś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup, sosów czy innych świetnych potraw.


2. Zakupy z listą!

Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź, jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą nie tylko zapobiegają kupowaniu niepotrzebnych produktów, ale także oszczędzają Twój czas i oczywiście pieniądze Kupuj tyle ile potrzebujesz – nie daj ponieść się zakupowemu szaleństwu i obfitości kuszących produktów, które i tak nie są Ci potrzebne. Ważne jest podejmowanie równie świadome decyzje podczas zakupów.


3. Uwaga na promocje!

Nie ulegaj zbyt pochopnie wszelkim obniżkom cenowym – dotyczy to zwłaszcza produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia. Zawsze sprawdzaj datę, do której należy spożyć produkt – przecena może świadczyć o zbliżającej się nieświeżości! Jeżeli napotykasz w sklepie na niezwykle atrakcyjne ceny warzyw lub owoców postaraj się powstrzymać przed kupowaniem ilości, której i tak nie zjesz – są to produkty bardzo szybko psujące się, dlatego kupowanie gigantycznych ilości i tak nie ma większego sensu.


4. Produkty, które zawsze warto mieć w kuchni!

Istnieje kilka takich produktów, których obecność w kuchennych szafkach jest bardzo pożądana , ponieważ można wykorzystać je do wielu potraw i na wiele różnych sposobów. Jeżeli produkty te będą znajdować się w Twojej kuchni nigdy nie braknie Ci pomysłów na wykorzystanie innych produktów, które być może musiałbyś wyrzucić.

*Przecier pomidorowy lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy.

*Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo co zrobić wystarczy otworzyć do tego jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek, gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana.

*Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe, które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości.

*Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych. Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających owoców, mleka czy jogurtu naturalnego.

*Makaron/kasza/ryż – idealnie komponują się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie.

*Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw – są zawsze pod ręką bez obaw, że się popsują


5. Kreatywność to podstawa!

Kreatywność w kuchni to bardzo pożądana cecha, dzięki której nic się nie zmarnuje. Staraj się wymyślać nowe potrawy z tego co masz pod ręką – nie zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów. W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw


6. Rób przetwory!

Często zdarza się, że w sezonie na dany produkt nie jesteśmy zjeść wszystkiego na bieżąco – dotyczy to zwłaszcza osób posiadających własne działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak:


Postępując zgodnie z tymi zasadami jesteśmy w stanie nie marnować żywności.

Pomoc dla pogorzelców!!!!

Ustka, dnia 19-12-2016 roku

W dniu 14 grudnia 2016 roku w Niestkowie 12 spalił się budynek gospodarczy, który był zaadoptowany na mieszkanie. Spaliły się meble, sprzęt AGD i RTV.
W związku z powyższym wszystkich chętnych zapraszamy o włączenie się do pomocy na odbudowę i zakup spalonego mienia.

Wpłaty prosimy dokonywać na rachunek bankowy Stowarzyszenia "Pomocy Bene-Vita" w Ustce, ul. Dunina 24, 76-270 Ustka
nr rachunku: 57 9315 0004 0000 5861 2000 0150
z dopiskiem "Pożar w Niestkowie".

Wpłaty prosimy dokonywać do dnia 31 grudnia 2016 roku.



Serdecznie dziękujemy za okazaną pomoc !!!!!!

Podsumowanie Świątecznej Zbiórki - Zostań Świętym Mikołajem 2016 rok

Ustka, dnia 16-12-2016 roku



W dniach 28.11.2016 r. - 16.12.2016 r tut. Ośrodek prowadził akcję pod nazwą "Zostań Świętym Mikołajem - podaruj dzieciom radość”. Zebrane zabawki przekazano dla najmłodszych mieszkańców Gminy Ustka. W projekt zaangażowali się sponsorzy współpracujący corocznie z tut. Ośrodkiem.

Serdecznie dziękujemy za aktywne włączenie się do naszej akcji.

alt


altalt


Informacja dotycząca Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym: grudzień 2016 r.


Ustka, dnia 14.12.2016 r.


altaltalt


Informujemy osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, finansowanego przez Unię Europejską, w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanego w Podprogramie 2016, iż


dnia 16 grudnia 2016 roku od godz. 09.00 w sali konferencyjnej Urzędu Gminy


odbędą się warsztaty w ramach działań towarzyszących na temat „Jak nie marnować żywności po świętach?”. Poprowadzone zostaną przez pracownika socjalnego Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ustce.


Wszystkie osoby zakwalifikowane do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
2014-2020 i korzystające z pomocy w formie żywności serdecznie zapraszamy!


Międzynarodowy Dzień Wolontariatu- Gala Wolontariatu w Słupsku


Ustka. dn. 06.12.2016r.


Międzynarodowy Dzień Wolontariatu- Gala Wolontariatu w Słupsku


Jak co roku 5 grudnia w Słupsku odbyła się Gala Wolontariatu. Goście wieczoru to wolontariusze z terenu Słupska, Ustki i okolic. Działania takie uczą szlachetności i chęci bezinteresownego niesienia pomocy. Ważnym elementem tej akcji była motywacja społeczna, kiedy to wolontariusz chce poznać nowych ludzi, aktywnie i ciekawie spędzić czas, zdobyć pewien status i zyskać uznanie bądź przynależność do grupy. Istotne jest również motywowanie psychiczne, kiedy to wolontariat jest sposobem na określenie swej tożsamości i zwiększenie samooceny, wyróżnieniem się spośród innych, działaniem w myśl własnych szlachetnych wartości i szansą znalezienia własnego sposobu na życie. Pragmatycznym elementem motywacji wolontariusza jest to, że chce pomagać ludziom, zrobić coś pożytecznego, zdobyć pewne umiejętności i zwiększyć swoje szanse na rynku pracy.


Wolontariusze zostali nagrodzeni za to, że przez cały rok bez wynagrodzenia biorą udział w terapiach dzieci niepełnosprawnych, pracują w biurach, pomagają w organizacji konferencji, odwiedzają hospicja i szpitale oraz podejmują wiele innych działań na rzecz osób potrzebujących. Wolontariusze i koordynator z Klubu Wolontariusza działającego przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Ustce, również byli obecni na gali.


Wszystkim wolontariuszom z okazji Waszego Święta życzymy sukcesów w kolejnych podejmowanych działaniach jak również w życiu osobistym i dziękujemy za Wasze dobre serca.

alt


alt


alt


alt


Więcej artykułów…
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Naszą witrynę przegląda teraz 28 gości