Aktualności

Podwyżka świadczenia pielęgnacyjnego od 01 01 2017 roku


Ustka, dnia 03-01-2017 roku

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ustce informuje, iż od dnia 01 stycznia 2017 wysokość świadczenia pielęgnacyjnego wynosi 1.406,00 zł miesięcznie.

Karta Seniora Gminy Ustka

Ustka, dnia 28-12-2016 roku

W dniu 16 grudnia 2016 roku Rada Gminy Ustka przyjęła do realizacji Program „Karta Seniora Gminy Ustka”. Program ma na celu poprawę jakości życia i aktywizację seniorów zamieszkałych na terenie Gminy Ustka. Dzięki uczestnictwu w Programie seniorzy będą mogli skorzystać z promocji i ofert przygotowanych przez firmy i instytucje. Program zakłada też zwiększenie dostępności do dóbr kultury, zachęca do uczestnictwa w wydarzeniach kulturalnych i sportowych, a także kształtuje pozytywny wizerunek seniorów z Gminy Ustka.

Z Programu korzystać będą osoby, które ukończyły 65 rok życia.

W związku z powyższym zapraszamy wszystkie zainteresowane podmioty do współpracy poprzez zaproponowanie swoich usług i produktów z ulgą lub zwolnieniem dla posiadaczy Karty. Oczekujemy na Państwa pomysły na wielu płaszczyznach działań tak, aby umożliwić osobom korzystającym z Karty Seniora szeroki wachlarz zniżek. Potwierdzeniem przystąpienia do Programu będzie porozumienie określające warunki współpracy.

Zachęcamy do udziału w programie, dzięki czemu zwiększy się grono klientów, wzmocni się wizerunek firmy, poprawi jej rozpoznawalność wśród mieszkańców, a tym samym dla posiadaczy Karty będzie to zachęta do korzystania z przywilejów i wsparcie domowych budżetów.

Samorząd ze swojej strony zapewnia promocję firmy poprzez umieszczenie informacji o udzielonych rabatach, adres i link do strony internetowej na stronie instytucji samorządu terytorialnego, w lokalnej, gminnej prasie, na tablicach ogłoszeń na terenie Gminy Ustka.

Deklaracje uczestnictwa można składać na adres e-mail Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej
w Ustce:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. lub osobiście w siedzibie Ośrodka, ul. Dunina 24, pokój nr 15.


Wszelkich informacji dotyczących Programu udzielają pracownicy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ustce pod nr tel. 059 8147-197, oraz e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

alt


Życzenia Świąteczne

Ustka, dnia 20-12-2016 roku


Niech te Święta Bożego Narodzenia będą dla Państwa czasem
radości i odpoczynku w rodzinnym gronie oraz atmosferze
domowego ciepła.

Wraz z Nowym Rokiem niech przyjdą odważne marzenia

i siła do ich spełnienia

życzą:


Kierownik oraz pracownicy

Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej Ustce



alt


Informacja dotycząca Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym: grudzień 2016 r.


Ustka, dnia 19.12.2016 r.


altaltalt


Kluczem do prowadzenia oszczędnej kuchni jest przede wszystkim sprawna organizacja i umiejętne gospodarowanie żywnością. Aby się tego nauczyć należy przestrzegać kilku prostych zasad, które poznali uczestnicy programu w trakcie warsztatów. Które odbyły się 16.12.2016r. w Sali konferencyjnej Urzędu Gminy w Ustce.


1. Planuj i bądź elastyczny!

Warto mieć swój schemat działania, jednak nie zawsze należy kurczowo się go trzymać. Staraj się planować posiłki z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem – umożliwi Ci to zakupienie tylko potrzebnych. Jeżeli jednak okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłeś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałeś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup, sosów czy innych świetnych potraw.


2. Zakupy z listą!

Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź, jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą nie tylko zapobiegają kupowaniu niepotrzebnych produktów, ale także oszczędzają Twój czas i oczywiście pieniądze Kupuj tyle ile potrzebujesz – nie daj ponieść się zakupowemu szaleństwu i obfitości kuszących produktów, które i tak nie są Ci potrzebne. Ważne jest podejmowanie równie świadome decyzje podczas zakupów.


3. Uwaga na promocje!

Nie ulegaj zbyt pochopnie wszelkim obniżkom cenowym – dotyczy to zwłaszcza produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia. Zawsze sprawdzaj datę, do której należy spożyć produkt – przecena może świadczyć o zbliżającej się nieświeżości! Jeżeli napotykasz w sklepie na niezwykle atrakcyjne ceny warzyw lub owoców postaraj się powstrzymać przed kupowaniem ilości, której i tak nie zjesz – są to produkty bardzo szybko psujące się, dlatego kupowanie gigantycznych ilości i tak nie ma większego sensu.


4. Produkty, które zawsze warto mieć w kuchni!

Istnieje kilka takich produktów, których obecność w kuchennych szafkach jest bardzo pożądana , ponieważ można wykorzystać je do wielu potraw i na wiele różnych sposobów. Jeżeli produkty te będą znajdować się w Twojej kuchni nigdy nie braknie Ci pomysłów na wykorzystanie innych produktów, które być może musiałbyś wyrzucić.

*Przecier pomidorowy lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy.

*Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo co zrobić wystarczy otworzyć do tego jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek, gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana.

*Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe, które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości.

*Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych. Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających owoców, mleka czy jogurtu naturalnego.

*Makaron/kasza/ryż – idealnie komponują się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie.

*Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw – są zawsze pod ręką bez obaw, że się popsują


5. Kreatywność to podstawa!

Kreatywność w kuchni to bardzo pożądana cecha, dzięki której nic się nie zmarnuje. Staraj się wymyślać nowe potrawy z tego co masz pod ręką – nie zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów. W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw


6. Rób przetwory!

Często zdarza się, że w sezonie na dany produkt nie jesteśmy zjeść wszystkiego na bieżąco – dotyczy to zwłaszcza osób posiadających własne działki i ogródki. Jest to świetny czas na przygotowywanie pysznych i zdrowych przetworów, których smakiem i wartościami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak:


Postępując zgodnie z tymi zasadami jesteśmy w stanie nie marnować żywności.

Pomoc dla pogorzelców!!!!

Ustka, dnia 19-12-2016 roku

W dniu 14 grudnia 2016 roku w Niestkowie 12 spalił się budynek gospodarczy, który był zaadoptowany na mieszkanie. Spaliły się meble, sprzęt AGD i RTV.
W związku z powyższym wszystkich chętnych zapraszamy o włączenie się do pomocy na odbudowę i zakup spalonego mienia.

Wpłaty prosimy dokonywać na rachunek bankowy Stowarzyszenia "Pomocy Bene-Vita" w Ustce, ul. Dunina 24, 76-270 Ustka
nr rachunku: 57 9315 0004 0000 5861 2000 0150
z dopiskiem "Pożar w Niestkowie".

Wpłaty prosimy dokonywać do dnia 31 grudnia 2016 roku.



Serdecznie dziękujemy za okazaną pomoc !!!!!!
Więcej artykułów…
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Naszą witrynę przegląda teraz 50 gości